Polévka z červené řepy
Potřebujete:
2 lžíce olivového oleje
1 brambora
1 cibule
2 červené řepy
1 l zeleninového vývaru
sůl, pepř
2 lžíce octa
zakysanou smetanu na ozdobení
Postup:
Zeleninu nakrájejte na kostičky a osmahněte ve velkém hrnci. Zalijte vývarem, přidejte koření a vařte na mírném ohni 20-30 minut. Vyndejte bobkový list a důkladně rozmixujte.
Polévka z červené čočky
Potřebujete:
1 hrnek červené čočky
2 lžíce oleje
1 větší cibule
5 – 6 stroužků česneku
1 lžíce římského kmínu
1 menší mrkev
2 středně velké brambory
cca 4 cm velký kus čerstvého zázvoru
1,3 l zeleninového vývaru
sůl, pepř
Postup:
Osmahněte zeleninu, přidejte česnek, kmín a nastrouhaný zázvor a nechte ještě dvě minuty restovat. Přidejte čočku, zalijte vývarem a nechte vařit. Vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká. Dochuťte pepřem a solí.
Krémová celerová polévka se slaninou
Potřebujete:
300 g celeru
2 menší cibule
3 středně velké brambory
2 lžíce másla
300 ml smetany ke šlehání
1 l zeleninového vývaru
2 plátky slaniny
sůl, pepř
Postup:
Zeleninu orestujte, přilijte vývar, okořeňte. Vařte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Rozmixujte, nechte trochu vychladnout a přilijte smetanu. Povařte znovu asi pět minut. Ozdobte opečenou slaninkou.
Foto: Pinterest