Malinovou, pistáciovou, osvěžující citrónovou, s příchutí manga nebo klasickou vanilkovou? A co si zkusit zmrzlinu vytvořit doma z vlastních surovin, bez zbytečného množství tuku a poskládat si ji přesně podle svých chuťových představ?

V dnešní době již existuje mnoho pomocníků, které lze při přípravě domácí zmrzliny využít – zmrzlinovače nebo různá tvořítka. Já jsem ovšem zastáncem klasických domácích postupů, co používají ještě moje babičky. Jsou tradiční, osvědčené a výsledek je mnohdy lepší než z cukrárny. Vystačíte si s velkou nádobou nebo několika menšími. Pamatuji i obaly od jogurtů, do kterých jsme napíchali dřívka, která najdete u klasických nanuků.

Obrovskou výhodou přípravy domácí zmrzliny je, že můžete přímo regulovat její energetickou hodnotu, obohatit ji o vitaminy, přidat zdravější třtinový cukr. Chceme-li dbát na zdravý životní styl, sáhneme místo smetany či mascarpone po měkkém odtučněném tvarohu, oříšky vyměníme za čerstvé ovoce, obyčejnou čokoládu za tu s vysokým procentem kakaa.

Při její výrobě ani nemusíme použít syrová vejce, jichž se mnozí obávají kvůli salmonelóze. Alergici zase vynechají mléko, kvůli kterému mají problém se zpracováním laktózy. Vše bude bez konzervantů, emulgátorů a především čerstvé. Nespornou výhodou je také cena, která je přímo úměrná kvalitě a množství konečného produktu.

Výroba domácí zmrzliny sice často znamená trochu námahy, sklizení úrody na zahrádce a další obětovaný čas. Když ovšem sečtete své úsilí a následně vše podtrhnete, vychází nám hromada zábavy a zdravého mlsání. Receptů na domácí zmrzlinu najdete na internetu mnoho, stačí se držet svých preferencí a postupovat podle plánu. Nejlépe ovšem uděláte, pokud si ji vyrobíte podle sebe, protože jedině tak bude zaručeno, že po ní nezbyde ani stopa.

69c5770bd2ea32d43ee72041a300f81c

Foto: Pinterest.com